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https://tryon2018.com/article/100-days-until-weg 



Facts (according to USDA) 

• 550 horses from EU will return to EU 

• all horses entering the WEG are subjected to the 
same show entry requirements, and therefore all 
horses will be of the same health status: 

• Current, valid vaccination for equine influenza 

• Current, valid vaccination against EHV-1 

• Negative serological test for piroplasmosis (30-90 
days prior to entry into US) 

• Negative serological test for equine infectious 
anemia (EIA) carried out within 12 months of 
arrival at the venue 
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Post arrival quarantine and testing 

• 3-day post-entry quarantine 

• Testing with negative result for 

• EIA 

• Piroplasmosis 

• Durine 

• Glanders 

• negative for CEM prior to arrival in US or APHIS-
issued CEM waiver and under control during stay 
in US  

• Piropositive horses  - kept in separate stables 
during competition but in the same barn during 
the post-entry quarantine 
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Return certification  

• Decision 93/195/EEC (re-entry) 

• Annex II  - standard re-entry certificate (30 days) 

• Annex III – specific certificate for re-entry after    
       competitions in US (90 days) 

• Decision 2010/57/EC (transit) 

• Based on requirements in Annex II(C) to 92/260/EEC ( 
temporary admission) 
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Question of USDA 

Statement in EU certificate 
 “since its entry into the country 
of dispatch, it has been resident 
on holdings under veterinary 
supervision, accommodated in 
separated stables without 
coming into contact with 
equidae of lower health status 
except during racing;”  
 

Is this a problem if a horse 
has been stabled in the 
same barn as a piropositive 
horse? 
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Question of USDA 

Statement in EU certificate 
 “To the best of my knowledge, 
it has not been in contact with 
equidae suffering from an 
infectious or contagious disease 
in the 15 days prior to this 
declaration.” 

Is this a problem if a horse 
is known to be CEM or piro 
positive? 
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Question of USDA 

Article 8(1) 2018/659 
 
(a) the equidae are transported by a 

means of transport carrying only 
equidae that are destined for the 
Union or alternatively are 
accompanied by a health 
certificate required for transit; 

 
(b)  the equidae are transported by a 

means of transport carrying only 
equidae of the same certified 
health status, except where 
otherwise authorised in the 
specific animal health 
requirements set out in Sections 
A and B of Part 1 and in Section A 
of Part 3 of Annex II; 

Can re-entry horses 
travel together with 
transit horses? 
  
Can temporary horses 
travel with permanent 
imports? 
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Issues to be clarified 

9 

• Vesicular stomatitis guarantees (re-entry) 

• Vaccination or Testing for WEE and EEE (transit) 

 

 


